geld

Hoe weet je of je genoeg verdient?

Je bent al een tijd uitgekeken op je huidige baan en je bent aan het kijken naar de mogelijkheden om je te laten omscholen. Je hebt gekeken naar profielen waar veel behoefte aan is op de arbeidsmarkt en naar de opleidingsmogelijkheden. Je hebt inmiddels een aantal testen doorlopen en je mag starten in een nieuwe rol waar je naast het werk, ook de mogelijkheid krijgt om een opleiding te volgen. Nu heb je een contract, met bijbehorend salaris aangeboden gekregen. Het is wellicht minder dan je verdiende in je huidige functie maar je begrijpt dat dit een investering in de toekomst is. Toch is het erg belangrijk om je van te voren te laten informeren over of het aanbod wel redelijk is. Je kan hiervoor bijvoorbeeld een salarischeck uitvoeren. Op deze wijze kom je er snel achter of het salaris dat jij aangeboden krijgt past bij jouw werkervaring.  

Is je salaris marktconform?

Om te bepalen of jouw salaris marktconform is wordt rekening gehouden met een aantal factoren. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar je leeftijd, het aantal ervaringsjaren en welke functie je zal gaan bekleden. Ook wordt je opleidingsniveau meegenomen in de overweging. Het is misschien minder voor de hand liggend maar ook de regio waarin jij werkzaam zal zijn is van invloed op de bepaling van een marktconform salaris. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat de huizenprijzen in bepaalde regio’s van elkaar verschillen. Dit soort zaken kan doorwerken in de bepaling van wat gezien wordt als een marktconform salaris. Houdt er wel rekening mee dat een marktconform salaris nooit vastligt en dat er altijd ruimte is voor onderhandeling. 

Wat is de groeipotentie van jouw salaris?

Wellicht had je op meer salaris gehoopt dan je aangeboden krijgt en twijfel je nu omdat de functie je wel heel erg aanspreekt. In dat geval is het raadzaam om te onderzoeken welke groeipotentie er nog in dit salaris zit. Er zijn veel functiegroepen waarin je als starter relatief laag begint maar waarin je binnen een korte periode als kunt doorgroeien. Het is zeker de moeite waard om dit in kaart te brengen want met deze informatie kan je een goede beslissing nemen over of jij het waard vindt om het aanbod voor de nieuwe functie alsnog te accepteren.