Innovatieve verpakkingsoplossingen voor magazijnen: Efficiëntie en duurzaamheid gecombineerd

Innovatieve verpakkingsoplossingen voor magazijnen: Efficiëntie en duurzaamheid gecombineerd

De inrichting van een magazijn is van groot belang om een efficiënt magazijn te kunnen beheren. Daarnaast is het ook voor medewerkers prettig wanneer alles gestroomlijnd werkt en alle benodigde materialen aanwezig zijn. Maar hoe zorg je voor zowel een efficiënt ingericht magazijn, als voor een duurzaam magazijn? Zeker in de huidige samenleving zijn deze twee factoren essentieel in de supply chain.

Waarom kiezen voor goede verpakkingsoplossingen?

Innovatieve verpakkingsoplossingen omvatten alle materialen en technieken die gebruikt worden om producten te beschermen en te presenteren. De juiste oplossing is afhankelijk van het product en de transportwijze. Slimme verpakkingsoplossingen zijn vaak wat prijziger. Toch kan het een goede investering zijn en ook kostenbesparend werken. Wanneer het verpakkingsproces goed verloopt, verlopen alle processen daarachter vlotter. Het product wordt veilig en schadevrij getransporteerd, waardoor het pakket zonder problemen op de plaats van bestemming kan komen.

De impact hiervan? Een hogere klanttevredenheid en een efficiëntie werkwijze. Er hoeft namelijk niet door de klantenservice geschakeld te worden met de klant en er hoeft ook geen nieuw product opgestuurd te worden vanuit het magazijn. Het vermindert zo de kosten op diverse afdelingen, zoals inkoop, klantenservice, magazijn en transport. Om deze reden is het zeer zeker de moeite om te investeren in goede verpakkingskosten. 

Duurzame verpakkingsoplossingen voor een minimale afvalproductie

In de moderne wereld, wordt er steeds meer waarde gehecht aan milieubewuste keuzes en het verminderen van onze ecologische voetafdruk. Ook voor e-commerce bedrijven is het een belangrijk aspect om rekening mee te houden. Met het gebruik van milieuvriendelijke materialen en het optimaliseren van verpakkingsprocessen is er een minimale afvalproductie. Zo wordt het milieu beter beschermd, maar wordt het merkimago van een bedrijf ook nog eens versterkt. 

Milieuvriendelijke oplossingen voor meer efficiëntie in het magazijn

Milieuvriendelijke verpakkingen moeten gemakkelijk te recyclen zijn en veilig voor het milieu. Door gebruik te maken van milieuvriendelijke oplossingen wordt de logistiek gestroomlijnd en worden onnodige materialen of processen geëlimineerd. Dit bevordert de efficiëntie. Onder milieuvriendelijke oplossingen vallen onder andere:

  • Recycleerbare en gifvrije verpakkingen
  • Herbruikbare materialen 
  • Het minimaliseren van materiaal
  • Productiemethoden met zo min mogelijk stroomgebruik of energie

Niet alleen innovatieve milieuvriendelijke verpakkingsoplossingen kunnen zorgen voor meer efficiëntie in het magazijn, ook kun je innovatieve verzendsoftware gebruiken. Dit bespaart je tijd en geld en zorg voor meer overzicht in de bestellingen. Ook kunnen er verschillende bezorgopties aangeboden worden, zoals een duurzame bezorgoptie.

Tijdens een duurzame bezorgoptie worden pakketten bezorgt met een elektrisch voertuig, een fiets of een voertuig op duurzame brandstof. Ook wanneer de consument voor een afhaalpunt kiest, is de bezorging duurzamer. De bezorger kan namelijk meerdere pakketten op dezelfde plek afleveren, en hoeft dus minder te rijden.

De voordelen van het verminderen, hergebruiken en recyclen

Er zitten verschillende voordelen aan duurzame innovatieve verpakkingsoplossingen voor magazijnen. Er kan namelijk meer voor elkaar gekregen worden, met minder inspanning of materialen. 

Het verminderen van afval

Milieuvriendelijke verpakkingen zijn geoptimaliseerd qua afmetingen en gewicht en kan het afval verminderen. Door het gebruik te maken van hardere, dunnere stoffen, worden de producten doeltreffend beschermd, terwijl er minder materialen gebruikt worden.

Het hergebruiken van materialen

Door het hergebruik van materialen binnen een magazijn, kunnen de afvalstromen tot een minimum worden beperkt. Door ook de verschillende materialen te sorteren, te recyclen en te hergebruiken kan de impact van de logistiek op het milieu worden beperkt.

Recycleerbare materialen

Door te recyclen zijn er minder nieuwe grondstoffen nodig om nieuwe materialen te produceren. Dit zorgt voor minder CO2 uitstoot, minder verbruik van fossiele brandstoffen en zorgt voor het behoud van de natuur. Het zorgt voor flink minder broeikasgassen en kan geld besparen.

De overstap naar duurzaamheid vereist een grote optimalisatie in je bedrijf, maar de voordelen zijn het zeker waard. Zorg daarom voor een minimalisering en recycling van materialen en zorg voor andere duurzame processen in je magazijn met behulp van MontaWMS. Het is niet alleen goed voor de planeet, maar het kan je ook onderscheiden als bedrijf. Steeds meer Nederlanders hechten veel waarde aan duurzaamheid en er wordt ook steeds meer van e-commerce bedrijven verwacht.