De applicatiebeheerder

Bijna elk bedrijf maakt gebruik van IT-software om activiteiten draaiende te kunnen houden. Een applicatiebeheerder is een IT-professional en is verantwoordelijk voor het beheer van de softwaretoepassingen binnen een bedrijf of organisatie. Dat kan bijvoorbeeld de facturenadministratie zijn van een winkelbedrijf of een planningssysteem van een transporteur.

Een applicatiebeheerder kijkt naar welke applicaties nodig zijn om bedrijfsactiviteiten optimaal draaiende te houden en te verbeteren. Ook houdt hij of zij toezicht op installatie, upgrading en dagelijks onderhoud van applicatiesoftware, lost eventuele problemen op en verhelpt storingen.

Wat doe je als applicatiebeheerder?

Een applicatiebeheerder heeft veel verschillende taken. Daaronder vallen:

 • Installeren van software.
 • Opstellen van richtlijnen voor het gebruik van de applicaties en toezien op het juiste gebruik.
 • Als vraagbaak vragen beantwoorden van gebruikers.
 • Ontwikkelen van beveiliging van de software.
 • Voorkomen van binnendringen virussen en oneigenlijk gebruik van de software.
 • Functioneel inrichten van de werkomgeving van de gebruikers.
 • Het eventueel geven van trainingen aan (nieuwe) gebruikers.
 • Onderhouden van contacten met leveranciers over updates en nieuwe versies.
 • Implementeren en onderhouden van veiligheidsprocedures.
 • Testen van systemen of systeemdelen in samenspraak met gebruikers.
 • Documenteren van uitgevoerde werkzaamheden.

Het is dus een breed takenpakket dat je als applicatiebeheerder hebt. Je bent zowel administratief als uitvoerend bezig, werkt voor en achter de schermen. Dat vraagt om verschillende competenties die je als applicatiebeheerder moet beschikken.

Competenties van een applicatiebeheerder

Omdat je met softwaresystemen van verschillende leeftijden werkt – van gedateerd tot heel modern – moet je flexibel zijn in je kennis en vaardigheden. Je moet stressbestendig zijn en onder druk kunnen werken; als er een storing optreedt in het logistieke systeem van een transportonderneming bijvoorbeeld, dan staat het vervoer praktisch stil en kost elke minuut dat het systeem offline is veel geld. Verder moet je accuraat kunnen werken, omdat een kleine fout grote gevolgen kan hebben.

Verder moet je pro-actief zijn en initiatief durven nemen om aanpassingen of vernieuwingen door te voeren die handig zijn voor gebruikers. Je bent communicatief vaardig, denkt probleemoplossend en klantgericht en kan zowel alleen als in teamverband werken. En ten slotte: je maakt er een sport van je kennis up-to-date te houden en altijd bij te zijn in je vakgebied, kennis die je kan vertalen naar de klant waarvoor jij werkt.

Waar kan je komen te werken?

IT-software is nodig om bedrijfsactiviteiten uit te voeren. Dit wil zeggen dat een brede verscheidenheid aan bedrijven en organisaties een applicatiebeheerder nodig heeft.

Ook zoek naar een baan als applicatiebeheerder? Kijk dan bij het uitgebreide vacature aanbod op www.vacat.nl en solliciteer dadelijk!

Over Vacat.nl

Vacat biedt een zo compleet mogelijk overzicht van het online vacature aanbod, eenvoudig en specifiek doorzoekbaar, waarbij je altijd wordt doorverwezen naar de bron: het bedrijf dat de vacature heeft uitgezet. Op die manier komt je sollicitatie dadelijk bij de juiste persoon terecht. Met Vacat.nl vind je snel en eenvoudig de vacature die bij jou past, of je nu starter bent of jarenlange ervaring hebt.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *