De financiële situatie van een freelancer. Alle ins & outs!

Als freelancer ben je natuurlijk nieuwsgierig over hoe je financiële situatie eruit komt te zien. Het is natuurlijk heel gaaf om tegen iemand te zeggen dat je zelfstandige bent, maar ga niet naast je schoenen lopen. Freelance werken is evenals in loondienst vaak hard voor weinig. Met alleen de fijne bijkomstigheid dat iedere verdiende euro in je eigen zak verdwijnt in plaats van in die van een directeur. In onze blog vertellen we meer over de financiën en waar je allemaal op moet letten wanneer je als zzp’er aan de slag gaat.

Als freelancer ben je BTW-plichtig

Als freelancer heb je BTW-plicht en dat houdt in dat je de BTW in rekening moet brengen wanneer je jouw klanten een factuur stuurt. Tenzij je hebt gekozen voor de KOR regeling van de belastingdienst. Maar laten we er eventjes vanuit gaan dat je daar geen gebruik van maakt. In de regel belast je 21% of 9% BTW. Afhankelijk van de diensten die je verleent of de producten die je verkoopt. Ieder kwartaal dien je de omzetbelasting op de website van de belastingdienst in te vullen. Hier vul je in hoeveel BTW je hebt belast en ook hoeveel BTW je hebt betaalt over de diensten en producten die je zakelijk hebt aangeschaft. De BTW van deze uitgaven mag je namelijk terugvorderen!

Factureren, hoe doe je dat?

Als freelancer moet je niet alleen opdrachten uitvoeren, maar je moet ook factureren. De ene zzp’er werkt op basis van een uurtarief terwijl de ander juist kiest voor fixed fee. Wanneer je factureert is deels afhankelijk van de afspraken die je maakt en welke klus je aanneemt. Ga je bijvoorbeeld voor de komende 6 maanden aan de slag bij een IT bedrijf? Dan is het logischer om maandelijks een factuur te sturen. Heb je een eenmalige klus? Dan kun je factureren zodra de klus is voltooid. Houdt er in ieder geval rekening mee dat je duidelijk afspreekt wat de betalingstermijn is. Wil je niet te lang wachten op je geld? Kies dan voor een betalingstermijn van 14 werkdagen. Dat tegenwoordig heel normaal is. Maar je kunt ook uitzonderingen maken en de betalingstermijn verlengen naar bijvoorbeeld 30 werkdagen.

Denk aan de kosten die je maakt

Ieder bedrijf maakt kosten en als freelancer dus ook! Denk aan de kosten van het internetabonnement of een mobiel abonnement, aansprakelijkheidsverzekeringen of arbeidsongeschiktheidsverzekeringen en de advertentiekosten voor het adverteren op Google. Je doel is om meer geld te verdienen dan uit te geven. Dan spreek je pas over winst. Houdt er wel rekening mee dat je de BTW en inkomstenbelasting niet als winst meerekent. Per kwartaal moet je de belaste BTW afdragen en ieder jaar moet je inkomstenbelasting betalen. Dat ongeveer tussen de 35% en 40% is!

Vergeet je bijdrage aan de Zvw niet!

Als freelancer krijg je ook te maken met de zorgverzekeringswet. Ook wel de Zvw genoemd. Na het invullen van je aangifte krijg je te zien welk bedrag je aan belasting moet betalen. Daarnaast moet je ook een bijdrage leveren aan de Zvw. Dit bedrag wordt gebaseerd op wat je hebt verdiend.  op basis van je inkomsten wordt gebaseerd. Hoe meer winst je maakt des te meer je moet bijdragen aan de Zvw. Daar kun je als zzp’er helaas niet omheen. 

Heb je nog overige vragen? Vraag het aan de specialisten van Striive!