Wat is goed leiderschap?

Leiding geven en leiderschap lijken op elkaar maar is niet helemaal hetzelfde. Leiding geven kan worden gedaan door een manager. Goed management staat namelijk ook niet gelijk aan goed leiderschap. Goed leiderschap is meer dan dat. Je inspireert mensen en je zorgt ervoor dat iedereen hetzelfde doel heeft binnen de organisatie. Wij geven je een aantal extra tips om nog beter te worden in leiderschap!

Je hebt een duidelijke visie

Een visie zorgt ervoor dat iedereen precies weet wat ze moeten doen. Een goede visie inspireert mensen en zet ze aan tot actie. Een goede visie zorgt er dus ook voor dat je beter kunt worden in leiderschap. Door een goed verhaal te vertellen kun je mensen aanzetten tot actie. Wel is het belangrijk dat deze visie ook meetbaar is. Dit kun je bijvoorbeeld doen door de visie SMART te formuleren.

Vier successen samen

Successen behaal je niet alleen. Dit doe je namelijk samen met je team. Door je successen samen te vieren met jouw team worden zij extra betrokken binnen het team. Het zorgt ervoor dat ze weten waarvoor ze hebben gewerkt en dat ze trots mogen zijn op het resultaat. Een succes hoor je daarom altijd samen te vieren als je beter wilt worden in leiderschap.

Leiderschap staat niet gelijk aan populariteit

Iemand die geliefd is in het team hoeft geen goede leider te zijn. Iemand die samen werkt met het team, maar niet persé, opvalt is uiteindelijk beter. Dit komt, doordat zij in veel gevallen iets nederiger in het team staan. Door dit te doen zorgen zij ervoor dat ze samenwerken met het team in plaats van dat het team voor de leider werkt. Goed leiderschap begint dus door goede samenwerking.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *